Am un iubit cu 14 ani mai tânăr. Probleme?

Am un iubit de 22 de ani și sunt absolut topită după el – e frumos, înalt, cu un zâmbet care luminează încăperea, iar de fiecare dată când îl văd îmi crește inima ca pâinea caldă în cuptor. Și înainte să mă psihanalizați că aș avea ceva mommy or daddy issues nerezolvate – vă asigur că am avut grijă de ele la saune șamanice și ritualuri de ayahuasca – îi iubesc inocența și puritatea, completa deschidere și onestitate, entuziasmul și energia tânără nealterată de cinism, blazare sau apăsări mature (care de fapt sunt românisme în opinia mea, dar nu intru în detalii aici).

Problema unora este că eu am 36 de ani, deci ”ne aflăm în paradigma consacrată și acceptată în care diferența de vârstă e OK cât timp femeia e mai tânără și decorativă”, după cum remarca Ioana Ene Dogioiu, facând comparația între cuplul Macron și cuplul TrumpDincolo de dublul standard sexist, înțeleg unele îngrijorări venite din două presupoziții despre relații intime în societatea românească, în cazul acesta strâns legate între ele:

  1. Femeia își construiește viața în jurul unui bărbat, deci dacă a ajuns la 30+ și umblă cu unul mult mai tânăr, e clar că vrea să ”pună gheara” pe el, să îl prindă într-o relație și eventual să îi facă și un copil. Stați liniștiți, nu sunt o femeie care vrea să se ”așeze la casa ei”, sunt complet atipică (încă) pentru societatea românească, practic relații libere, iar modelul meu de familie implică parteneri multiplii și prieteni cu diverse grade de intimitate fizică.
  2. Oamenii manipulează și exploatează în relații, deci cineva cu mai multă experiență clar umblă să îl fraierească pe celalalt. Din nou, vă asigur că onestitatea și comunicarea deschisă sunt în centrul relațiilor pe care le practic, altceva nu are sens pentru mine. În plus, sunt în permanență atentă la diferența de putere, la mecanismele subtile de co-dependență și de creare a așteptărilor. Încerc să reduc pe cât posibil presiunile când acestea apar, pentru a nu-i limita libertatea partenerului meu.

Mai mult, pentru că sunt mai în vârstă, mă simt responsabilă pentru ceea ce iubitul meu primește din relația cu mine, poate mai mult decât s-ar simți una de aceeași vârstă cu el. Ce primește, în afară de sex, desigur:

  • Îmi ofer experiența și perspectiva mea asupra relațiilor – faptul că practic relații (cât mai) conștiente vine cu un instrumentar util legat de tipuri de relații și gestionarea lor.
  • Comunic cât de clar posibil; îl fac să se simtă dorit, îi spun aproape de fiecare dată că îl apreciez și ce anume apreciez la el, comunic ce îmi doresc și ce nu, fără agresivitate pasivă, fără stratageme sau manipulare, fără jocuri mentale sau ambiguități. Prinde bine la încrederea în sine.
  • Îi ofer susținere în ce își dorește, sunt confident și sfătuitor în mai mare măsură decât ar fi capabilă o tipă de 20 de ani [Update: să nu generalizăm, desigur, deși cred că o persoană de 20 de ani este mult mai puțin capabilă să fie un bun sfătuitor tocmai datorită lipsei de experiență de viață pentru care nu are cum să compenseze nici dacă vine direct formatată de Buddha sau Gandhi înșiși, din lichidul amniotic].
  • Îi ofer spațiu să greșească – lipsa lui de experiență în relații e întâmpinată din partea mea cu asumarea faptului că partenerul meu încă își creează dorințe, limite, zone de confort și sistemul de ”navigare” a relațiilor. I-am și spus la un moment dat că sunt conștientă că pot fi pentru el ”relația de sacrificiu”, care îl pregătește pentru cele viitoare.
  • Înțeleg că suntem pe trasee de viață potențial diferite, și îmi asum că ele pot oricând să se despartă, deși nu subscriu la generalizarea că toate femeile peste 30 de ani își doresc ”să se așeze la casa lor” în pachetul soț și copil. Mental suntem în același spațiu de explorare hedonică, în traducere, ”să ne simtem bine”. În ce mă privește, doresc parteneri de cursă lungă, dar nu oficializarea unei legături (implicarea statului în afacerile mele intime îmi repugnă, iar intensitatea legăturii dintre mine și o altă persoană nu este în nici un mod influențată benefic de o ștampilă, o semnătură și de o adunătură de oameni care mănâncă bulete de cașcaval).

În mod surprinzător, am una din cele mai mature, asumate și oneste relații pe care le-am avut până acum. Relaxați-vă.