De ce să vii la un cuddle party?

De ce să vii la un cuddle party?

“Eu sunt foarte selectivă cu cine aleg să mă îmbrățisez”, mi-a răspuns o prietenă când am întrebat-o de ce nu vine la atelierul meu de cuddle de vineri. Foarte bine, m-am gândit, exact despre asta e vorba, să fii conștientx de limitele tale fizice și emoționale și să te obișnuiești să le comunici într-un mod direct, simplu, fără ambiguități (chiar și când nu știi ce vrei, să comunici că – încă – nu știi ce vrei și că ai nevoie de timp să te gândești). Să practici o selecție activă a interacțiunilor care ți se oferă și să le alegi pe cele de care ai nevoie și/ sau care îți fac plăcere. Să practici consimțământul activ.

Asta se întâmpla în 2015.

Dar am înțeles încă de atunci de unde vine reticența prietenei mele: sunt sigură că absolut toți am fost în situația de a face ceva doar pentru că alternativa ar fi fost etichetată ca ceva nepoliticos sau chiar jignitor, pentru că ne-am găsit într-un context în care presiunea grupului ne-a împins către un comportament conformist, ca să nu strici vibe-ul. Inclusiv să stai de vorbă cu cineva, să te implici în activități, sau chiar să îmbrățișezi pe cineva. În special persoanele femme presenting sunt mai susceptibile la a fi influențabile în acest sens, pentru că în educația specifică de gen pe care o primesc  încă în societatea actuală, sunt învățate să își extragă stima de sine și sentimentul valorii personale din felul în care relaționează cu alții (spre deosebire de genul masculin a cărui valoare se extrage din lucrurile pe care le realizează pe cont propriu).

Deci evident că nu mai dorești încă o situație în care să te simți inconfortabil și că nu poți să spui NU la lucruri care par minore la prima vedere, cum ar fi să primești o îmbrățișare. La un moment dat mergeam la workshopuri de tantra în care eram presată fie să mă uit mult în ochii altora, fie să mă îmbrățișez cu cine nu doream, simțind adesea că nu mi se oferă într-un mod activ opțiunea de a NU îmbrățișa, atinge sau privi pe cineva.

Mai mult, cu toții am crescut în societatea patriarhal-sexistă în care abuzul puterii în relațiile interumane a fost norma sub care ne-am format ca ființe sexuale și emoționale. Cu toții am crescut într-o cultură profund neconsensuală.

Forms of sexual abuse range from years of intense physical and emotional trauma to the less obvious varieties that nearly everyone has experienced: being humiliated for masturbating or for not fitting into the right gender mold, being coerced into having sex when you didn’t want it, being told you look like a whore when you’re sixteen and have just spent two hours making yourself look beautiful for a date. The wounds may not be physical, but in this puritanical culture we are constantly wounded or abused emotionally as we grow up to be sexual. Whatever the physical or emotional circumstances, sexual abuse is abuse of power. Period. (Barbara Carrellas – Urban Tantra: Sacred Sex for the Twenty-First Century)

Practicarea consimțământului activ poate fi o unealtă formidabilă în a-ți lua înapoi teritoriul pe care l-ai pierdut în toate interacțiunile la care nu ai consimțit deloc, ai fost constrânsx, sau le-ai acceptat cu jumătate de inimă. Consimțământul activ te readuce ca stăpân în propriul tău corp, la care tu ai cheile și la care tu dai acces, când, unde, și în ce condiții alegi tu. Consimțământul activ te poate ajuta să îți depășești niște limite într-un cadrul sigur, în care tu decizi dacă se întâmplă ceva, ce anume și în ce ritm.

Vor fi doar străini? Vor fi persoane pe care probabil nu le cunoști la un cuddle party, eu personal practic un buddy system, în care cer tuturor să vină împreună cu prietenx sau partenerx. Asta ajută să creeze un spațiu cât mai safe pentru toată lumea. Mulți dintre noi nu știm că avem nevoie să fim atinși, altora acest gen de workshop-uri le oferă spațiu pentru a explora aptitudini de comunicare, iar alții sunt doar curioși. Aș adăuga că interacțiunile în acest context te vor pune în situația de a-ți explora limitele și a practica tehnici de consimțământ activ, de a cere și oferi permisiunea, de a exprima dorințe într-un cadru ghidat.

Vă aștept sâmbătă 14 și duminică 15 ianuarie la atelierele Touch and Cuddle Workshop și Echodermia, găzduite la spațiul InFLUX din București.

This said, consider in your heart of hearts whether you deserve to feel safer: whether you are more braced against life, more guarded, more cautious, more anxious, more frozen, more appeasing, more rigid, or more prickly than you rightfully ought to be. (Rick Hanson – Buddha’s Brain)